MNOGO VIŠE OD MORA I SUNCA

Kao i većini, ono malo dana odmora tokom leta, mnogo mi znači. Svi želimo da ih maksimalno iskoristimo i da sva naša očekivanja budu ispunjena. Ali, sa budžetima koji su na raspolaganju većini, obično putovanje bude retko kada odlično.

Zato sam uzela papir i olovku i beležila šta mi je za putovanje važno a šta nije toliko, oslanjajući se na lična višegodišnja iskustva.

Tako je izbor pao na Italiju, gradić na Jadranu vrlo popularan među turistima u Evropi – Lido di Jesolo. Ne slučajno, tamo smo letovali 3 godine zaredom.

More je čisto i bistro. To mi je dovoljno, iako je voda do struka, dubina je daleko. Plaža je peskovita, čiste je redovno. Ležaljke i suncobrani su postavljeni pod konac, istih boja i u skladu sa onima koje pripadaju drugim hotelima i apartmanima.

Moj je odmor: sunce, miris mora, toplota, hlad, mir da čitam knjige. I kad dignem glavu od slova, da imam šta da vidim.  Sve to imam u Lidu. Volim da sednem u kafić u kojem je sve sa nekim smislom i razlogom. Sve stolice i stolovi su identični, stolnjaci se slažu sa salvetama, šoljicama za kafu, tanjirima. Konobari ne cupkaju ako im se učini da predugo ispijam kapućino, koji je, usput, meni savršen. A u najgorem slučaju košta koliko i u Beogradu.

Nema stilskih razlika, boje kuća su usklađene a cveće se pažljivo neguje i ukras je mnogih objekata.

Italijani se trude da sve bude u najboljem redu a ne samo da zarade na turistima što više. Neprekidno osmišljavaju razne programe: muziku uz lagano posluženje pre večere, plesne večeri, razne degustacije, mini sajmove domaćih proizvoda, izložbe.

Recimo, fantastičnih figura od peska (nemam pojma kako stoje mesecima a da se ne obruše), životinjskog sveta Jadrana i ostalih mora, zatim raznih bića koja žive „tamo negde“.

Glavna ulica a time i šetalište duga je 14 kilometara, pa svo svake godine imali osećaj da letujemo u drugom mestu. Ko voli da šeta kao mi, ovo je raj!

Raj i za one koji vole da se bave sportovima i rekreacijom, posebno da voze bicikl. Svi objekti imaju obavezan deo za osobe sa invaliditetom, bebe (presvlačenje) i pse (ispred bašti imaju posude sa vodom za njih). Pasa onoliko, izmeta nigde!

I tako, sedim u Lido di Jesolu, obilazim uveče tržne centre, gledam, čitam knjige, svuda oko mene miris i čistoća.

I onaj dobar osećaj da im je stalo do svakog turiste. Ali i do njih samih. Jer, znate, tamo mladić koji prazni kontejnere, sveže obrijan i okupan, pevuši dok ih prazni u kamiončić koji vozi. Svakoga jutra tačno u 7.

Da ne putujem predugo lošim putevima. Da mi nije gadno da na usputnim odmorištima odem u toalet.

Da li Italijani u genima imaju kod da sve rade s ukusom i lepo, ili vole da angažuju talentovane za stilizovanja jer znaju da je to važno, ne znam. Ali, u Lidu di Jesolu bila sam opšinjena uređenim fasadama, cvećem, skladom koji vlada.

Categories:

Povezane objave

Kad umisle da su bolji od drugih
U životu mi se sasvim slučajno „namestilo“ da onim što sam radila i što mi
Moje dete je sasvim u redu
Posao u medijima upućuje me na brojne ljude, uvlači u hiljade priča i pruža informacije
E baš ti je lepo
Pratim tvoje objave, ma milina jedna. Gledam kako uživate, neka, svaka čast. Vidim, dobro ste.
Žena je više od 20 posto popusta
Još jedan Dan žena. Nekima srećan, nekima tužan, a ima i nas između. Meni je
Selekcija sećanja
Kad pogledaš u prošle dane, šta vidiš? Samo lepe, samo tužne ili i jedne i
Lična korist je najvažnija
Ima trenutaka u životu kada zastanemo i razmišljamo o malim i velikim, dobrim i lošim,
Dragi ljudi!
Ima nas raznih…Neki su probali i na žalost uspeli da hakuju moj sajt, koji je
Povlačenje ručne
Stigli smo do tačke u kojoj više nemamo priliku da makar udahnemo iznad površine vode.
Da li si baš siguran
Koliko si siguran da je to što tvrdiš stvarno tako? Da je bilo, da jeste
Dok čekaš da sutra postane juče
Možda su se sasvim slučajno poklonili moji lični momenti raznih istina sa pandemijom korone. A