Imaš 40 i hodaš?

Tako mi ponekad dođe da kliknem na naslov koji me u osnovi iritira. I tako ponekad vidim tekstove i fotke nekih žena, manje ili više poznatih, lepih, zgodnih. I rečenice opšteg čuđenja i divljenja u isti mah, jer imaju „preko 40“ i još izgledaju fenomenalno!

Znam, nisam ni prva ni jedina koju ovo sekira. Pa šta što tako izgledaju? Kad čovek bolje pogleda, pa i ne izgledaju baš…Moje drugarice, njihove vršnjakinje pa i starije od njih, izgledaju – bolje. Majke mi moje.

Uhvatim sebe da analiziram objavljene fotke u potrazi za tim „vau“ momentom. I ne vidim ga. Da imaju 70, 80 godina, pa hajde. I to kod žena koje, kao, imaju sve i koje stalno vode računa o tome šta jedu, piju, kako i koliko spavaju, čime i kada pune tanjire, zatežu se, rastežu ih…

Znam ja, nije uvek sve kako izgleda, nisu tu gde su pale s Marsa. Imale su i one loše dane, dileme, strahove. Radile i padale pa ustajale. Ali, sada im je kao taj izgled u vrhu prioriteta.

Čitam, ova jedna, jede kao posle operacije, po malo, bljutavo, onako, pod moranje. Nigde zadovoljstva! Onda joj pogledam u zadnjicu i nije mi ni manja ni lepša ni zategnutija nego kod nekih mojih ženica koje kad sednu onako baš slatko krkaju.

S tim što ove moje, valjda, kalorije potroše pranjem prozora, trčanjem za busom i ostalim simbolima života zaposlene žene u gradu. A dama s fotke pozira, a tu vam je potroška kalorija simbolična.

Kakav ten, a ima 40 i kusur! Ma nemoj, pa šta to znači, da kad pređeš 40 treba da ličiš na šar peja? Te koristi ovo, ono, radila je to i to. Ona moja iz sela Beška od koje kupujem šargarepu i spanać i piliće, koje je ona i sadila i brala i gajila, ima blistavije lice. A verovatno ni ne zna šta sve može da radi svom licu. Jer ga neguje suncem u povrtnjaku, ustajanjem s prvim sunčevim zracima i vazduhom između njiva i Dunava.

I što je čudno da žena kad pređe 40-tu i dalje ima dve noge, može i da hoda i da trči i da pleše? Nije joj otpala ni jedna ruka? Ma, bravo! Odmah na srednju stranu, fotka sa sisama krupno, malo fotošopa po butkicama, tako, odlično! Imamo vest!

Meni se čini, prilično uvredljivo za sve nas koje smo lagano prešle preko te brojke. Da nema takvih objava, ne bih ni znala da sam fenomen, kao i moje ispisnice koje poznajem. Ne bih ni bila svesna toga da bi trebalo, šta znam, da puzimo, flekave, zarozane. Jer, prešle smo 40, znači za otpad smo.

Kako dobro izgleda a porodila se. Pa? Da je to čudo, ne bi nas ovoliko hodalo svetom. Kako ste skinuli višak kilograma? Pa, to je jedna posebna tehnika…Kod nas, to se zove – briga o detetu. Kad nemaš bebisiterke, spremačice, kuvarice, a imaš dete, muža, posao, kilogrami se tope da i ne primetiš. A ima i nas koje ni posle porođaja nismo imale baš šta da topimo, malo nas pogledao onaj odozgo, malo genetika a najviše što nismo čekale porođaj već živele, pa nam se i on – desio. Uostalom, kome je izgled posle porođaja na prvom mestu? A ako jeste – zašto? Ne kapiram ja to.

Kao što ne kapiram ni poplavu testova u kojima se dive ženama koje se nisu raspale na 40. rođendan. A tek ako imaju 50, 55 pa i 60 godina! Ulicama kojima hodam svakodnevno se susrećem sa ženama koje imaju toliko godina i sasvim fino izgledaju.

Naravno da ima i onih na kojima su godine ostavile ozbiljne tragove, ali znatno manje. I nekako sam sigurna da većina žena danas uživa i u hrani i u kretanju, da se nečim bavi, nekih sportom, cvećem, knjigama, izlascima, odlascima na razna dešavanja. Bar nečim ako ne i svim tim, ali naravno, zavisno od novca, vremena i raspoloženja.

Ne vidim zaista potrebu da nas šokantnim naslovima začuđuju i navode da se pitamo: zar je očekivano da se ne depiliramo, da nam visi sve i svuda, da budemo sive, ugašene?

Vest je nešto novo, neobično. A ove na fotkama ne vidim da izgleduju bolje od ostalih žena tih godina. Šta je to što je toliko fenomenalno?

Gledam i ženice na fejsu. Ima nekih, izgledaju tako da bi ova iz Holivuda mogla cipele samo da im očisti. I ne prave spektakl oko toga. Njihovo telo je njihov saputnik i saveznik, suština im je ne u pakovanju nego sadržaju.

I super je to kako su poznate, šta su uradile, šta ih je proslavilo. Mnogima, stvarno, svaka čast. Ali, većina ne bi ni krenula tim putem. Jer, došle su nam jednom neke godine kad smo poželele nešto drugo, dale prednost nekim drugim stvarima koje su nas ispunile. Koristimo manje ili više i mi neke preparate, ali i da ne koristimo ništa, 40 nije broj svećica za dramu…

I nije nam žao zbog toga. Ali jeste zato što ispada da je čudo živeti punim plućima kad uđeš u neke godine. I otkud im uopšte taj broj – 40?

Pa to su najbolje godine! Znaš dobro šta hoćeš a šta nećeš, šta možeš a šta ne. Sve je manje stvari na koje pristaješ da moraš. Naučila si da kažeš ne, i to tako da posle nema lupanja srca i razmišljanja da li si dobro uradila.

Živiš po svome, radiš ono što misliš da treba. Imaš snove i želje, ali i snage da ih dosegneš. Greške koje si činila sada shvataš da su bile dragocene lekcije, i ne bojiš se novih.

Duša ti je i dalje mlada, um svež i pun korisnih saznanja. Možda zadnjica nije kao kod ove, možda je i lepša a možda više vapi za fotošopom, ali je na pravoj lokaciji.

Zašto je toliko neobično i neočekivano da žena sa 40 izgleda dobro? Taj ko o tome piše i toliko se čudi, taj sirotan života video nije. A treba samo iz te redakcije u kojoj piše gluposti da pogleda kroz prozor. Ulicama našeg grada, ma celom planetom, hodaju i lepše vršnjakinje dame s fotkice.

Categories:

Povezane objave

Moje dete je sasvim u redu
Posao u medijima upućuje me na brojne ljude, uvlači u hiljade priča i pruža informacije
E baš ti je lepo
Pratim tvoje objave, ma milina jedna. Gledam kako uživate, neka, svaka čast. Vidim, dobro ste.
Žena je više od 20 posto popusta
Još jedan Dan žena. Nekima srećan, nekima tužan, a ima i nas između. Meni je
Selekcija sećanja
Kad pogledaš u prošle dane, šta vidiš? Samo lepe, samo tužne ili i jedne i
Lična korist je najvažnija
Ima trenutaka u životu kada zastanemo i razmišljamo o malim i velikim, dobrim i lošim,
Dragi ljudi!
Ima nas raznih…Neki su probali i na žalost uspeli da hakuju moj sajt, koji je
Povlačenje ručne
Stigli smo do tačke u kojoj više nemamo priliku da makar udahnemo iznad površine vode.
Da li si baš siguran
Koliko si siguran da je to što tvrdiš stvarno tako? Da je bilo, da jeste
Dok čekaš da sutra postane juče
Možda su se sasvim slučajno poklonili moji lični momenti raznih istina sa pandemijom korone. A
Smiri se, ne čuju te
Da sam svaki put kada sam ovo čula dobila dinar….dobro, ne baš dinar, bolje evro,