Glicin – treća priča

Glicin forte Evalar, moj prijatelj

Kada su u moj život ušli prvi značajniji zdravstveni problemi, srećom ne oni najgori već tipični za moje godine i ovo moderno doba, naravno da su mi preporučivali korišćenje raznih blagih lekova i pomoćnih sredstava za umirenje.

Na mene su, kao i na mnoge od vas, duboke tragove ostavile devedesete, od onih ratnih i gladnih godina do bombardovanja. Tada sam bila trudna. Muž je poslom neprekidno putovao u satima dok su nas gađali. Radila sam u RTS i otvorila bolovanje dan pre nego što su ga bombardovali.

Sve to, uz gomilu svakodnevnih nepravdi, tuga, bezizlaznosti, teških odluka, je načelo moj nervni sistem i psihu. Normalno. Ne postoji tehnika koja ikome može izbrisati pamćenje na te dane, zapravo godine, samo što nekima pomažu da koliko-toliko povrate stabilnost, a mnogi to ne mogu pa se oslanjaju na lekove.

Ja sam u grupi onih koji su izabrali rad na sebi, ljudi koji su odlučili da se ne predaju. Nije to za hvaljenje, neki se rodimo takvi, ali je mnogo onih koji za to nisu sposobni, i ne treba ih zbog toga osuđivati.

Elem, tako sam ja godinama odbijala razne pilulice. Zašto? Zato što mi se nije sviđalo kako deluju na ljude. Viđala sam osobe usporenog hoda i praznog pogleda. Ravnodušne. Gledaju me a zapravo kao da me ne vide. Ili su preterano veseli, preznojavaju se, mlade rukama, tresu nogama…

Ali, moj krvni pritisak je od ozbiljno niskog gotovo preko noći postao preozbiljno visok. Lekari nisu ni posle meseci ispitivanja pronašli drugi uzrok osim onaj „u glavi“. Čim ujutru uključim mozak, pritisak se udvostruči. Mnogo svakodnevnih naizgled sitnica stvorilo je problem koji je kulmirao tatinim stanjem i na kraju smrću.

Dakle, nešto od čega čovek pobeći ne može.

Trudila sam se da pazim na sebe: neprekidno u svetu knjiga, aktivni rekreativac, svakodnevno kuvanje, dosta voća i povrća, bavljenje ručnim radovima posebno pletenjem i goblenima, šivenje (čak sam i kurs završila), šetnje, boravak u prirodi, druženje s pozitivnim ljudima…Divan suprug, divna deca, divni prijatelji…

Znam, dan traje 24 sata, a ja nemam tetku u Americi da mi ostavi nasledstvo ni muža svetskog biznismena. I da ih imam, volim da radim i sama zaradim za sve što mi je potrebno.

Potroši se čovek u pokušaju da stigne sve, da ispuni sve što mora, što bi trebalo i ono što mu duša želi. Pa upadne u začarani krug i oseća se kao prenaduvani balon, pred pucanjem.

Zato sam odlučila da probam Glicin forte Evalar. Ruski je prirodni preparat, a ja od ranije znam da su njihovi i lekovi i pomoćna sredstva, vrhunski. Mnogi nam na žalost nisu dostupni, ali ovaj na moju radost jeste.

Posle prvih deset dana korišćenja, Glicin forte Evalar se pokazao u punom sjaju. Približavala nam se slava, koju po tradiciji spremam – sama. Ne pamtim da mi je i jedne godine bilo sve tako lako i jednostavno, sve je klizilo bez panike da li ću stići, bez proklizavanja, prisećanja u poslednjem trenutku šta je sve još potrebno.

U glavi mi je bila neverovatna bistrina – kao da je nego došao i oprao mi jako prljave prozore a ja ugledala sunčano jutro i zelenilo u cvatu. Misli su mi bile brze i jasne. Nisam više kretala u jednom pravcu pa se vraćala na početak ne bih li se setila kuda sam pošla.

Toga dana imala sam istu količinu energije od jutra do ponoći, ali sam i pored toga lako zaspala iste sekunde kada sam se spustila na krevet.

Bila sam ushićena kako je odjednom postalo lako raditi u kancelariji, obavljati svakodnevne aktivnosti i pripremati slavlje! Nisam ni primetila da sam sve završila ne u „minut do 12“, već ceo dan ranije!

I meni najvažnije – ni jedan jedini put tih dana nije me zabolela glava, a mene taj teški bol i ukočenost u vratu i ramenima često opominju da sam preopterećena…

I još važnije –  posle 10 dana korišćenja Glicin forte Evalara, iako to nije naznačeno u uputstvu, krvni pritisak nije više dramatično visok kao ranije, rekla bih da postepeno pada…

Ali, i najviše moguće mi je pomogao 21. januara. Predveče me drugarica pozvala i obavestila da je naš mladi, divni prijatelj i kolega, iznenada preminuo. Nije bolovao, jednostavno mu je 2 dana ranije pozlilo, lekar, hitna, bolnica jedna pa ona u Beogradu, borba, kraj. Taj odlazak čoveka koji nam je bojio dane i bio svima kao mlađi brat me, naravno, pogodio.

Međutim, čak i tako uplakanoj, i potresenoj, i razočaranoj u Univerzum jer nam stalno otima mladost i dobrotu, mozak mi je bio u savršenom redu. Kao da je reč o najnovijem modelu računara, radio je neobično precizno i brzo.

Naš mili prijatelj nije sem majke nikoga imao, i cela njegova teška situacija koju se trudio da sakrije, meni je bila kristalno jasna. Za 5 minuta, bukvalno 5 minuta, putem društvenih mreža okupila sam kolege novinare i prijatelje, organizovala skupljanje pomoći, sve oko ispraćaja dogovorila. Do ponedeljka u podne uplatili smo sumu dovoljnu za sve što je potrebno, da ne idem u detalje, neukusno je, ali i mnogo više uradili nego što mi je bila zamisao. I tog i narednih dana.

Ima li Glicin forte Evalar veze s tim kako sam to uradila? Ima. Nije dao da me emocije satru, izbalansirao me tako da razumno i brzo reagujem umesto da samo plačem i tugujem. Istovremeno, nije mi blokirao osećanje neizmerne tuge, što mi je važno, ali nije dozvolio da joj se predam i potonem.

I tako sam, tog tužnog dana, dobila definitivnu potvrdu: da, Glicin forte Evalar, ruski prirodni preparat postao je moj nerazdvojni prijatelj. Čuva mi psihu i emocije, oporavlja mozak, a time čuva i ceo moj organizam koji bi stres mogao oštetiti.

A tek sam potrošila trećinu pakovanja!

Categories:

Povezane objave

Kad umisle da su bolji od drugih
U životu mi se sasvim slučajno „namestilo“ da onim što sam radila i što mi
Moje dete je sasvim u redu
Posao u medijima upućuje me na brojne ljude, uvlači u hiljade priča i pruža informacije
E baš ti je lepo
Pratim tvoje objave, ma milina jedna. Gledam kako uživate, neka, svaka čast. Vidim, dobro ste.
Žena je više od 20 posto popusta
Još jedan Dan žena. Nekima srećan, nekima tužan, a ima i nas između. Meni je
Selekcija sećanja
Kad pogledaš u prošle dane, šta vidiš? Samo lepe, samo tužne ili i jedne i
Lična korist je najvažnija
Ima trenutaka u životu kada zastanemo i razmišljamo o malim i velikim, dobrim i lošim,
Dragi ljudi!
Ima nas raznih…Neki su probali i na žalost uspeli da hakuju moj sajt, koji je
Povlačenje ručne
Stigli smo do tačke u kojoj više nemamo priliku da makar udahnemo iznad površine vode.
Da li si baš siguran
Koliko si siguran da je to što tvrdiš stvarno tako? Da je bilo, da jeste
Dok čekaš da sutra postane juče
Možda su se sasvim slučajno poklonili moji lični momenti raznih istina sa pandemijom korone. A